Dobře využitý strach

Dobře využitý strach v rukách populisty dělá z davu zbraň. Zbraň, která už byla v minulosti mnohokrát použita a nikdy nepřinesla nic dobrého.

Protože vím, že nikdy nepřinesla nic dobrého, tak  jsem před ní ve střehu. Nechytám se laciných hesel a snadných řešení, vím, že slova mají svou velkou váhu ve veřejném prostoru a nelze je bez rozmyslu šířit. Nechci okamžitě střílet „vlastizrádce“ a odmítám svěřit svou budoucnost do rukou populistů toho nejhrubšího zrna, kteří využívají logických obav a radikalizují a dělí společnost. Za falešný pocit bezpečí si kupují „lidské duše“ a hrají na ty nejcitlivější lidské vlastnosti. Formují svůj  “trh” a je to marketing jak v reklamě na jogurt – dobrá máma, dobrý táta, děti…

Tato hra je velmi nebezpečná tím jak vytváří velmi živenou iluzi my  (ti slušní) a oni. To „oni“ je automaticky  na „špatné straně barikády“. Všichni , kdo zmíněné projevy populismu kritizují, jsou zařazeni do zručně vyrobené škatulky „sluníčkář“ a „přijímač“.

Ale tak to není!

Zmíněné „oni“  je obrovsky různorodá skupina lidí, kteří odmítají prvoplánové násilí, ctí, tak často zmiňované, hodnoty Evropy a zachovávají si kritické myšlení  Vidí problémy a vnímají je, ale odmítají jejch řešení tímto zneužitelným, zfanatizovaným  a populistickým způsobem. Vědí, že přes krev, zápalné láhve, záměrně rozhádané sousedy a "Rudé gardy v ulicích" ta správná cesta nevede. I když to někdy v minulosti vypadalo, že ano, tak ani nikdy nevedla… 

Nenechme se politiky, kteří jen potřebují ten svůj dav na prosazení vlastních mocenských a osobích plánů, nahnat do jejich pastí a slepých uliček. Nerezignujme na elementární slušnost. Těžce se pak vrací.  

Autor: Jakub Moravec | neděle 7.2.2016 12:32 | karma článku: 15,45 | přečteno: 603x