Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu... (Sětový den vody 22. března)

22. 03. 2018 10:20:55
Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až zbyde poslední kapka.. Že tohle české přísloví neznáte? Není divu, protože je to vlastně konstatování situace kolem této životadárné tekutiny. Tekutiny, která je „krví“ Země i nás samých

právě voda má dnes - 22. března - svůj světový den.

Světový den vody se připomíná od roku 1993 a důvodem, proč jej OSN na konferenci v Rio de Janeiru navrhla, je skutečnost, že na světě více jak miliarda lidí trpěla nedostatkem pitné vody a neměla k ní přístup. Od té doby se mnohé změnilo a problém vody není jen otázkou „třetího“ světa a rozvojových zemí. Problém se palčivě dotýká všech a i nás v České republice. Díky špatnému hospodaření na zemědělské půdě, rozšiřováním pevných ploch a znatelnými změnami počasí dochází k pozvolnému vysoušení naší krajiny a úbytku spodních vod. Na skoro dvou třetinách území České republiky totiž nemáme hluboké zásoby podzemní vody, což je podmíněno geologickou stavbou podloží a jsme závislí na srážkách, kterých každoročně ubývá.

Že voda bude velkým budoucím problémem se tuší, ale málo se koná. Se zásobováním pitné vody mají problémy již mnohé velké aglomerace jako Londýn, Barcelona a v poslední době hodně medializované Kapské město, které dokonce očekává za cca měsíc tzv. „day zerou“ – den, kdy přestane téct voda.

Možná právě krize v Kapském městě by nás mohla „nastartovat“, protože během několika posledních měsíců došlo v této oblasti k obrovskému rozvoji úspor a technologií. Mělo by to být jistým varováním, že bychom neměli čekat až na obdobnou krizi, ale začít včas s možnými řešeními. Od tolik let diskutovanými, ale stále odkládanými, změnami v krajině, abychom zvýšili její retenční schopnost, návratu k šetrnějšímu a lepšímu stylu hospodaření v ní, přes úspory v průmyslu až po využití odpadní vody a celkové snížení vodní náročnosti našeho každodenního života.

Každý spotřebuje denně, a to nepočítáme vodu využitou na potraviny a výrobky, které používáme, přibližně 100 litrů vody. Z toho 50 litrů je osobní hygiena. Možností, jak tuto spotřebu snížit je bezpočet. Od modernějších sprchových hlavic (snížení až 8 litrů za minutu při stejném komfortu a tlaku), přes čištění zubů, mytí nádobí až ke splachování toalet. Právě zde je spotřeba pitné vody enormní a zcela nepochopitelná. U toalet začali také v již zmiňovaném Kapském městě jedná se o jednu z největších úspor, které uskutečnili.

Zajímavé je sledovat také politická rozhodnutí napříč světem. Zatímco v USA se dlouhodobě řada zdrojů vody dostává do vlastnictví soukromých osob a nadnárodních firem, tak třeba Slovinsko nedávno přidalo právo na vodu do základní listiny práv a svobod. Parlament totiž přijal dodatek prohlašující bohaté státní zásoby čisté vody za „veřejný majetek spravovaný státem“, a nikoliv „tržní komoditu“. „Slovinsko dodatkem ustanovuje přístup k pitné vodě jako základní právo všech občanů v reakci na obecné snahy o její komercializaci,“ prohlásil slovinský premiér Miro Cerar.

Na nedostatku vody jsou stejně jako lidstvo závislé i další živočišné druhy a my máme na svých bedrech zodpovědnost i za ně. Změny v krajině připravují o domov, díky vysychání a mizení mokřadů, lužních lesů a niv řek řadu obojživelníků a ptáků. V globálním rozměru se pak „hraje“ o celé poslední ráje na planetě. Jedním z příkladů mohou být stavby přehrad v Asii či plánovaná přehrad v Namibii na Okavangu. Ta by zničila jeden z nejcennějších ekosystému – její zelenou deltu se stovkami druhů.

Využijme Světový den vody, i všechny dny další, k malým i velkým změnám v našich domovech a kancelářích. Protože začít až s krizí na prahu je nerozumné a nedospělé.

(možností získat informace je dnes řada, doporučuji třeba i ekoporadnu Toulcova dvora - http://www.toulcuvdvur.cz/sluzby/ekoporadna/casto-kladene-dotazy/voda )

Autor: Jakub Moravec | čtvrtek 22.3.2018 10:20 | karma článku: 9.07 | přečteno: 244x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.67 | Přečteno: 536 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 12 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 725

Jsem cestovatel, fotograf, milovník kávy a whisk(e)y a díky lásce k dálkám jsem řidič všeho co jezdí po silnicích. Za skoro čtyřicet let života jsem si vyzkoušel řadu profesí. Dnes se již pár let pohybuji v kultuře, gastronomii a cestovním ruchu. O těchto tématech také nejčastěji a nejraději píši do tištěných i internetových magazínů či přednáším. Mám rád moderní historii a velmi mě zajímá druhý a třetí odboj.

Ve svém blogu se budu věnovat dění kolem nás, před kterým nesmí nikdo zavírat dveře ani oči, ale mnohem raději gastronomii a cestování.

Dal jsem si takové předsevzetí, že za každý můj text politický či "rozčilující" dám do veřejného prostoru jede pozitivní, abych dorovnal energie. Tak mi držte palce!

Příjemné čtení a pokud chcete shlédnout pár fotek, tak Vás zvu na rajče: http://blesk77.rajce.idnes.cz/

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...