Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

HWANGE mezi životem a smrtí

Zimbabwský národní park Hwange je největším parkem (14.000 km2) této politicky a ekonomicky zkoušené země. Stav Zimbabwe se nepřímo i přímo promítá do života parku i zvířecích obyvatel v něm. 

Od největší „atrakce“ Zimbabwe (a možná i Afriky vůbec), od Viktoriiných vodopádů, je národní park Hwange (vyslovuje se Vankí) vzdálen jednu až dvě hodiny jízdy autem po silnici A8 a dále pak po typických prašných cestách s koňmi a jiným domácím zvířectvem. Záleží na tom, z které části chcete park poznávat. My jsme zvolili hlavní bránu a vjezd přes Main Camp v západní části rezervace, který se pak stal naší základnou na přespání. Po všech důležitých, a v Africe většinou zdlouhavých, vstupních formalitách jsme vyrazili na odpolední safari. Byl horký srpnový den a období sucha právě vrcholilo. Náš terénní vůz se líně kolíbal ve všudypřítomném prachu a vyprahlá krajina působila zcela opuštěným dojmem. U napajedel, která již podlehla ataku slunce, se bělaly kosti a kostry. Nikde nezněl ani v divočině běžný tep přírody. Mírně zaskočeni jsme dojeli k nejznámějšímu napajedlu této části Guvalala pan. Přivítala nás dřevěná pozorovatelna na okraji rozsáhlejší vodní plochy a klidný monotónní zvuk dieselového agregátu, který z hloubi země tahá vodu pro tuto oázu. Náš několikahodinový půst byl odměněn. Na břehu leželo pár krokodýlů nilských a po obzoru přicházelo veliké stádo slonů. Zcela tiše a spořádaně přišli k vodě a rozehráli neuvěřitelné představení povah a příběhů. Slůňata, podle vzrůstu tak tříletá, se pošťuchovala, kradla si vzájemně choboty a doslova se přetlačovala o bahnitý bazének, který přirozeně vznikl s úbytkem vody. Ten lákal i dospělé samice, a tak o bahenní lázeň vznikla doslova tahanice. Té využilo několik žiraf, které slony v uctivé vzdálenosti obešly a v uvolněné části se přiblížily k napajedlu a svým zcela jedinečným způsobem hasily žízeň. Celou scenérii dokreslovalo mnoho ptáků nabírajících si v rychlosti kapky vody do zobáků a okamžitě mizících pryč. Odpoledne se nachýlilo k večeru a blížil se čas, kdy je nutné být v kempu či park úplně opustit.

Oproti většině kempů v JAR, Namibii či Botswaně, kde nocležníky chrání tu kvalitnější, tu méně kvalitní plot, zde zimbabwští strážci už na udržování oplocení rezignovali. Část kůlů byla uhnilá a pletivo v těch místech provalené. Místo lopat a drátů strážci dostali samopaly. Do noci zářily ohně z vysokých komínů, kde se ohřívala teplá voda a přes den neslyšitelné zvuky se nocí rozeznívaly v plné kráse i jisté tajemnosti.

K safari patří brzké vstávání, a tak za úsvitu vyrážíme za dalším setkáním s divokou přírodou. Tentokrát zkoušíme štěstí v oblasti kolem Dopi pan a Jambile pan. Situace je velmi obdobná včerejšku. Přítomnost nějakého života nám dokazuje pár nádherných samců kudu. Z mnoha předchozích cest dobře víme, že pozorování zvířat v parcích vyžaduje trpělivost. Někdy hodně. Postupně jsme se přesouvali do střední části parku. S krajinou se začal měnit i výskyt zvířat. Skupinek přibývalo a v oblasti kolem Shumba pan na nás čekaly klasické africké scenérie. V parku převládala sloní stáda, ale k vidění bylo i mnoho druhů antilop, zebry, žirafy, pakoně a u vody hroudy líně se válících hrochů. Fascinující pohled byl na vzdálené stádo buvolů kaferských, kteří společně migrovali, a stádo tak tvořilo nepředstavitelně dlouhou černou linii. Právě Shumba pan, kde je ve stráni ukryta pozorovatelna, je jednou z nejkrásnějších partií Hwange. Zároveň se jedná i o safari camp, kde je možné si individuálně, a v dostatečném předstihu, domluvit nocleh ve vlastním stanu či na lavičce v pozorovatelně. Toto napajedlo bylo malou Noemovou archou africké přírody. I zde ale kulisy dokreslovalo mnoho kosterních pozůstatků. A právě nedaleko odsud na nás čekalo největší překvapení této rezervace. Kousek od pijícího stáda slonů se za křovím pohyboval stín. Na první pohled se zdálo, že to bude nějaká antilopa či prase bradavičnaté, ale pak nás upoutal specifický pohyb. Zvolna jsme objeli napajedlo a po malé prašné cestě se blížili ke křovisku z opačné strany. Naše víra a trpělivost byla odměněna. Statný lví samec tam hodoval na čerstvě ulovené antilopě kudu. Za pár okamžiků jsme si všimli, že nedaleko čeká ještě urostlá lvice na to, až jí bude umožněno se přiblížit a nažrat. Upřeným pohledem pozorovala kořist. Bylo to fascinující a po celých 50 minut, co jsme výjev sledovali, se nic nezměnilo. Samec hodoval a samice čekala. Jen okolní stromy se začaly plnit supy. Odjeli jsme do kempu Sinamatella. Tam už rozklad dosáhl svého vrcholu. Řada budov totálně zchátrala, brána nešla zavřít a uprostřed kempu byly stopy slonů i levharta. Tentokrát nebyl ani žádný hlídač se zbraní. Divoká Afrika ve své plné kráse i nebezpečí. Uvařili jsme na ohni kafe a šli spát. Ráno máme v plánu vrátit se na místo činu a podívat se, co s antilopou udělala africká noc.

Z úlovku zbyla jen kostra a rodina lvů se rozrostla. Samci už byli dva a samice také. Všichni líně leželi kolem a chodili si, už i společně, jen tak ještě „kousnout“, ale nikoho jiného k potravě nepustili. Naplněni touto neopakovatelnou podívanou jsme se posouvali do severní části parku. Cesty se zhoršily a mnohde by bylo velmi složité projet bez náhonu na všechna čtyři kola. Začalo opět ubývat i zvířat a jen sporadicky se pasoucí antilopy dokazovaly, že jsme ještě neopustili hranice Hwange. Ještě ani nezaschlo bahno na kolech našich aut a v novinách se objevila zpráva o neslýchaném útoku pytláků na tuto rezervaci. Přes čtyřicet slonů bylo otráveno kyanidem vypuštěným do napajedla. Škody jsou samozřejmě mnohem tragičtější. Tento park se možná víc než kterýkoliv jiný na jihu Afriky potácí na hraně mezi životem a smrtí, a to jak skutečně, tak obrazně díky přístupu lidí a celkové situaci v zemi.

Hwange

 

Autor: Jakub Moravec | sobota 20.2.2016 11:34 | karma článku: 8,00 | přečteno: 248x
  • Další články autora

Jakub Moravec

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu... (Sětový den vody 22. března)

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až zbyde poslední kapka.. Že tohle české přísloví neznáte? Není divu, protože je to vlastně konstatování situace kolem této životadárné tekutiny. Tekutiny, která je „krví“ Země i nás samých

22.3.2018 v 10:20 | Karma: 9,07 | Přečteno: 244x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Jakub Moravec

V dešti umřeme žízní…

Již několik hodin prší a minimálně tady, kolem Radotína, to má dnes již standardní průběh. Proudy vody se proženou krajinou, vesnicemi a sklepy, aby zítra či pozítří byla krajina opět vyprahlá a suchá.

29.6.2017 v 12:26 | Karma: 39,81 | Přečteno: 3371x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Jakub Moravec

V zájmu dobra a lepšího života jsme v další "totalitě"

Pořádně se ani nestačíme rozhlédnout a ze všech stran se ořezávají naše svobody. Je podceňována schopnost se umět rozhodnout, nést zodpovědnost za svůj život a být svéprávný k výchově vlastních dětí.

8.7.2016 v 15:07 | Karma: 36,81 | Přečteno: 1267x | Diskuse| Politika

Jakub Moravec

Můj pohled na dění kolem Číny

Čína je pro mě totalitní a represivní stát, který porušuje všechno možné a nejsou to jen tolik zmiňovaná lidská práva. Přesto je pro mě přijatelné přijmout prezidenta této země a možné s touto zemí obchodovat.

29.3.2016 v 15:23 | Karma: 18,04 | Přečteno: 602x | Diskuse| Politika

Jakub Moravec

Dnes je den Irů a piva - den svatého Patrika

Na 17.března připadá den svatého Patrika – patrona Irska. Den, kdy na celém světě povstanou Irové, „Iromilové“ i anonymní alkoholici. Den, kdy se vše zbarví do zelené a pijí se hektolitry Guinnesse.

17.3.2016 v 10:52 | Karma: 15,27 | Přečteno: 336x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Šibal z Prahy podmázl průvodčího, s Lorenovou v negližé předběhl konkurenci

24. dubna 2024

Seriál Byla teprve na začátku kariéry, ale fotografové na ni už stáli fronty. Snímek mladičké Sophie...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 725x
Jsem cestovatel, fotograf, milovník kávy a whisk(e)y a díky lásce k dálkám jsem řidič všeho co jezdí po silnicích. Za skoro čtyřicet let života jsem si vyzkoušel řadu profesí. Dnes se již pár let pohybuji v kultuře, gastronomii a cestovním ruchu. O těchto tématech také nejčastěji a nejraději píši do tištěných i internetových magazínů či přednáším. Mám rád moderní historii a velmi mě zajímá druhý a třetí odboj.

Ve svém blogu se budu věnovat dění kolem nás, před kterým nesmí nikdo zavírat dveře ani oči, ale mnohem raději gastronomii a cestování.

Dal jsem si takové předsevzetí, že za každý můj text politický či "rozčilující" dám do veřejného prostoru jede pozitivní, abych dorovnal energie. Tak mi držte palce!

Příjemné čtení a pokud chcete shlédnout pár fotek, tak Vás zvu na rajče: http://blesk77.rajce.idnes.cz/